kolmapäev, 18. märts 2015

Steve Porter „ Suur Vajadus Vaimsete Emade ja Isade järgi“


 

"Sest ehkki Teil oleks kümme tuhat kasvatajat Kristuses , ometi ei ole Teil mitut isa, sest mina sünnitasin Teid evangeeliumi läbi Kristuses Jeesuses."

(1 Korintlastele 4: 15)

Kogudustes on palju inimesi, kellel on purunenud elud ning kes on kogenud rohkem tõrjumist ja valu, kui me eales suudame endale ette kujutada. Need raskustes sõdalased ei ole piiratud teatud vanusega; nad on pärit erinevatelt elualadelt, ning nad vajavad hädasti vaimseid vanemaid, kes nende eest hoolitseks, nad vajavad kedagi, kes tõesti hoolib ja aitab neil leida oma tõelise identiteedi ja võidu Kristuses. Paljud on ebakindluse, hirmu ja isegi häbi vangistuses ja seda asjade pärast, mis neid minevikust kummitavad. Nad tahaksid nautida Jumala armastuse kuma, aga nad tunnevad, et nad ei vääri seda. Kes neid küll aitaks?

Me ei peaks kartma julgustuse, armastuse ja toetuse andmist. On inimesi, kes nii hädasti vajavad vaimseid doonoremasid ja isasid. Tegelikult hakkame me suurimat rõõmu tundma siis, kui me hakkame püsti aitama neid, kes on kukkunud, kui me hakkame julgustame neid, kel murtud süda, kui me hakkame teisi inimesi puudutama nii, nagu Jeesus seda tegi- me peaksime olema „Jeesus kõndimas taaskord selles maises ihus“ selles maailmas, kus meie elame. See on põhjus, miks me veel siin oleme!

Mäletad, Jeesus ise käitus nagu vaimne Isa selle langenud naisega, noore neiuga, kellel oli patune minevik. Ta ei hakanud kive loopima ega teda hukka mõistma, sest Oma Suure Armastuse pärast Ta tahtis teda hoopis taastama hakata. Piibel on täis arvukalt näiteid headest inimestest, kes ajutiselt eksisid oma teelt, aga kes lõpuks said taastatud Jumala poolt- nagu näiteks Peetrus ja kuningas Taavet.

Paljud tänastest kadunud Jumala lastest on täiesti veendunud, et Jumal ei suuda neile mitte kunagi andestada seda, mida nad on teinud. Selle tõttu nad lahkuvad kogudustest ja Jumala juurest, tundes ennast täiesti väärtusetutena, et otsida abi, mida nad nii hädasti vajavad. Ja kas Sa usud seda või mitte, aga nii mõnedki neist on just koguduse inimeste poolt tõrjutud, nende poolt, kes tegelikult peaksid olema eeskujuks julgustuse osas, et abistada neid andestuse vastu võtmisel.

See on elamiskõlbmatu olukord, mida Jumal vihkab. Tegelikult tahab Jumal just praegu tõsta üles vaimseid emasid ja isasid, kes oleksid mentoriteks murdunutele ja kadunutele, tuues tervenemist ja lootust, et puudutada, tervendada ja aidata kasvamisel. Meie ülesanne on keelduda alla andmisest ja minna laskmisest niikaua, kuni nad saavad terviklikeks. See uus sugu vaimseid vanemaid usub, et iga üksik Jumala laps on liiga väärtuslik Kristuse Ihu jaoks, et neid mitte hukka mõista, eemale tõrjuda ja minema heita.

1 Korintlastele 4: 15 Paulus ütles: „…seal on palju hooldajaid Kristuses, aga mitte palju isasid.“ Isegi peale 2000.aasta möödumist on meil koguduses tõsine puudus tõeliste vaimsete emade ja isade järgi. Kus nad on?

Neid haavatuid sõdalasi ei ole raske teenida. Tegelikult need inimesed ootavad pikisilmi, et imbuda läbi armastusest, armust, headusest, õrnusest, kannatlikkusest, julgustusest, kaastundest, juhtimisest ja andestusest, mida me neile anname.

Jeesus Kristuses oli Ülim vaimne Isa, Tal olid kõik need vajalikud omadused, ning mingil tasemel on meil kõigil need omadused olemas. Lõppude lõpuks me oleme loodud Tema kuju järgi. Tõelised vaimsed vanemad panevad oma elu maha oma laste pärast, ning nad on alati valmis abistama last, et vajalik karakter saaks üles ehitatud ja arendatud, nad on valmis hoolitsema kõigi nende eriliste andide ja omaduste eest, mida teised pole isegi mitte märganud. Vaimsed vanemad julgustavad neid haavatud sõdalasi, et nad hakkaksid kasutama oma Jumala poolt antud andeid, ning paljudel juhtudel on nad esmalt selles eeskujuks. Tänasel päeval ei tõsta Jumal üles mitte ainult oma südame järgi pastoreid, vaid Ta tõstab Kristuse ihus üles igaühte, kes on valmis olema mentoriks kellegile teisele. Nii näeb välja tõeline kogukond.

Vaimsetel vanematel on teiste suhtes siiras ja ehtne Kristuse-sarnane Armastus, ning nad ei taha midagi muud, kui vaid tõsta inimesi üles, julgustada neid kasvama vaimse küpsuse suunas. Mentoritel on täiesti unikaalne visioon ja nägemus sellest, kuidas luua ühendus murdunutega. Kui siis Püha Vaim kutsub Sind tegutsema, siis haara kinni nendest vihjetest. Ära karda usus välja astuda. Kui Sa siis võtad vastu oma uue rolli vaimse mentori ja vanemana, siis Jumal on Sinuga igal sammul sellel teel.

Sellel teekonnal tuleb ette hetki, kus Sinu vaimne hoolealune kaldub kõrvale ning eksib teelt. Aga Sinu kohus on jääda kannatlikuks, olla toetav ning õrnalt juhtida neid tagasi, tingimusteta armastades, tuletades neile meelde nende identiteeti Kristuses. Paljud komistavad  küpsemise teel, aga Jumal on alati seal, et toetada, et anda uut jõudu, et kanda edasi, et julgustada, et juhtida edasi , kui me vaid tahame jääda sellele teele.

Kui Sinu vaimne poeg või tütar kukub, on Sul vaja ulatada kindel ja armastav korrigeering, samas alati andes suhtluse abil edasi armastust ja lootust. Ole neile eeskujuks, sest nad vajavad nii hädasti kaastunnet julma kohtumõistmise asemel. Sul on vaja neile demonstreerida oma kindlameelset usku sellesse, et Jumal näeb neid võitjatena, võidukatena igal alal. Neil on vaja „kisakoori juhti“, kes hüüab neile julgustust edasi minna, kes hüüab neile, et nad suudavad seda teha.

Pea meeles seda, mida Paulus ütles:

„ Võtke mind eeskujuks, nagu minagi võtan Kristuse.“ ( 1Kor. 11: 1)

Kui nad kukuvad, siis Sinul on vaja palvetada ning uskuda, et Jumal ei anna nende suhtes alla, vaid haarab kinni nende südametest ja taastab neid, senikaua, kuni nad on valmis meelt parandama ja otsima tõelist taastumist. Jumal parandab nende haavad, muudab nende armid säravateks tähtedeks ning annab neile teise võimaluse, mida nad nii hädasti vajavad. Emba neid hästi kõvasti ja näita neile Kristuse armastust: nuta koos nendega ning kuula neid viisil, mida väga vähesed oskavad.

Sul ei ole vaja olla selleks bioloogiline lapsevanem, et olla vaimne ema või isa. Paulusel ei olnud omaenda lapsi, aga ometi sai temast üks kõige suurem eeskuju isaks olemisest, mida maailm on eales näinud. Kasuta oma mineviku elukogemusi selleks, et anda armastust, toetust ja juhtimist neile, kes seda vajavad.

Lõppude lõpuks ei ole olemas suuremat investeeringut, mida Sul üldse on võimalik teha, kui aidata püsti neid, kes on kukkunud ning taastada neid Jumalas. Seo kinni haavad, kallista ning armasta murdunuid. Ning Sa saad hämmastuma sellest, kui rikkalikult Sa sellel teekonnal saad õnnistatud, tehes midagi, mis igavikuliselt läheb tõeliselt korda.

Palve:

„Isand, aita mul abistada neid, kes on Sulle väga kallid. Täida mind armastuse, armu, headuse, õrnuse, kannatlikkuse, julgustuse, kaastunde, juhtnööride ja andestusega nende kallite tarvis. Tee mind võimeliseks olema vaimne mentor, õrna südamega vaimsete laste suhtes, kellel pole neid, kes neid armastaks. Aita mul neid korrigeerida Armastuses. Ma keeldun nende suhtes alla andmast ning minna laskmast, kuni nad on täielikult tervenenud ning muutunud terviklikuks. Iga Jumala laps on liiga väärtuslik Kristuse Ihus selleks, et neid hukka mõista või minema heita. Sinu jaoks, Jumal, pole olemas ebasobivaid ja kohanemisvõimetuid lapsi. Sina oled võimeline tegema igaühe sees oma head ja täiuslikku tööd nõnda, et me kasvame Kristuse terviklikkuses ja täiuses. Ja Sinule kuulub kogu tänu ja austus ja au Jeesuse Kristuse nimel.“

 

Artikkel pärineb:

 

Tõlkinud Jana Naudi 18.03.2015

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar