esmaspäev, 17. oktoober 2016

Francis Frangipane „Prohvetlikud Kired ja Protokollid- Jumal On Andmas Meile Edutamisi!“


 
Ülesvõtmiseks Valmis

Kui ma 1970.aastal tulin Kristuse juurde, siis oli Ameerika juba täielikult üles köetud maailmalõpu ettekuulutustest. Tuumasõda tundus vältimatu, nagu Barry McGuirre hoiatas oma hitiks osutunud hädasid kuulutavas „hävingu eelõhtul“ raamatus. Seadusetus ja mässumeelsed revolutsioonid toimusid igal pool. Jah, ajad olid tõesti „pöördelised“ nagu Bob Dylan laulis ja nii olime meiegi. Alates „ülestõusmiseks valmis“ hipi liikumisest kuni Jeesuse liikumiseni kuni Hal Lindsey kultuuri kujundava raamatuni „ Hiline Suursugune Planeet Maa“, tuli sel ajal esile kogu maailmas karismaatiline liikumine, mida iseloomustas liigselt üle kuhjatud prohvetlikud ootused.

Kogu prohvetlikku puudutav valdav mõtteviis on olnud meie jaoks otsekui vaimne sünnimärk ja see on ka üheks esileküündivaks iseloomustavaks faktoriks meie eludes lõpuaja Kristlastena. Seitsmekümnendad aastad tootsid väga eesrindlikelt autoritelt ning väga erinevatelt koguduse gruppidelt vähemalt kaheksa põhilist maailmalõpu hoiatust. Järgmised hoiatused tulid esile kaheksakümnendatel, mida võimendas eriti raamat „88 Põhjust, miks ülestõusmine toimub 1988.aastal“. Kui see läbi kukkus, siis parandatud trükk sellest raamatust tuli esile samalaadsete valeprohveteeringutega, mis kandsid nime „Viimane hüüe- ülesvõtmise raport 1989.aastal“. 1990.aastatel, kui lähenes 2000.aasta ning ülemaailmselt kuulutati arvutite süsteemi täielikku kokkuvarisemist, lisandus sellele veel igat liiki kummalisi hoiatusi.

Ma ei kahtle hetkekski nende inimeste siiruses, kes tõstsid enneaegselt sellist liiki lärmi. Minu jaoks on olemas väga selge erinevus valeprohveti ja eksiva prohveti vahel. Aga millal tuleb see aeg, et me oleme võimeliselt täiesti ausameelselt vaatama sellele teemale? Viimase neljakümne aasta jooksul on tõstetud neid valehäireid korduvalt, mis puudutab Isanda tulemist. Seda teemat on esindatud kapitaalselt valesti.

Nende lõpuaja hoiatuste taustal on evangelistid lõiganud teatud määral kasu: inimesed on tormanud altari kutsetele vastates koguduse ette ning absoluutselt kindlasti on seetõttu palju rohkem tulnud Kristlaste seas esile palvetamist ning meeleparandust.  Aga lõpptulemusena, kui need ettekuulutatud kuupäevad on möödunud ilma ilmselge tulemuseta, siis nende valede ettekuulutuste mõju on olnud vastupidine. Kui inimesi hoiatatakse valesti, siis need valed muudavad paljud südamed kõvaks ja küüniliseks. Ning siis jälgib seda kõike uskmatu maailm, märgates evangeelse maailma keskel „isetekitatud ärevuse laineid“, mis voolavad üle ning maailma inimesed reageerivad omakorda sellele nii, et eraldatakse ennast sellest religiooni tsirkusest, sest sellel on tõsised psüühilise haiguse tunnused.

     Me Suudame Teha Paremini

Kui mu sõnum praegu on kedagi solvanud, siis ma tahan öelda seda: Ma usun, et Jumal on toomas edutamisi prohvetlikus teenistuses. Ma ei räägi sellest, et me kaotame silmist meie prohvetliku ajastuse tunnustähti, vaid ma räägin sellest, et on olemas protseduurid, piibellikud juhtnöörid, mis kasvatavad prohvetlikku täpsust, mis toob lõppkokkuvõttes palju rohkem au Jumalale.  

Esiteks, prohvetliku teenistuse kaitseks tuletagem meelde, et see oli Jumal, kes asetas Koguduse keskele prohvetid ( 1Kor. 14) Vägi, mis on vabastatud alandliku, väga täpse Uue Lepingu prohveti poolt, ilmutab Kristust Ennast, mis omakorda põhjustab selle, et inimesed langevad sügavas ülistuses näoli Jumala ette (salm 25) Ma olen saanud oma elus väga tihti julgustatud ning varustatud vajalike juhtnööridega just prohvetlike sõnumite kaudu. Kinnitatud prohvetlikud sõnad, nagu Paulus kirjutas Timoteosele, on vaimsed relvad. Need aitavad "võidelda head usuvõitlust" (1 Tim. 1:18)

Aga ometi sellel kõigel on väga kindlad piirid. Paulus kirjutab "targast hoone ehitajast“ (1 Kor. 3:10) Ja Paulus annab nõu, et "Las kaks või kolm prohvetit räägivad ning teised katsuvad läbi (hindavad räägitut)(1 Kor. 14:29 NKJV). Esiteks on võimalik selles manitsuses, et „kaks või kolm“ rääkigu, näha seda, et Algkoguduses olid prohvetid aktiivses teenistuses. Aga kõige selle keskel annab Paulus väga kindlad turvanõuded: ükskõik kui vaimseks me ennast peame, näeme me siiski ainult läbi tuhmi klaasi. Me vajame teisi inimesi. Jeesus saatis oma jüngrid välja kahekaupa. Samuti rääkis Jeesus sellest, milline vägi peitub selles, kui kaks või kolm jüngrit kogunevad Tema nimel. Ilmutuse raamat räägib meile, et viimane võimas prohvetlik liikumine on juhitud kahe prohveti poolt (mitte ühe poolt), kes räägivad ja teenivad koos ( Vaata Ilm. 11).

Paulus kordab kahe või kolme printsiipi oma teises kirjas Korintlastele, öeldes: "Kahe või kolme tunnistaja alusel saab asi kinnitatud, rajatud“ (2 Kor. 13:1 NKJV). Oluline on mõista ja näha seda, et Isand räägib väga kõnekalt sellest, et ka kõige parem prohvet ei oma kunagi „täielikku“ sõnumit Jumalalt. Ma tean, et mõningad inimesed reageerisid sellele väga teravalt praegu, aga olgem ausad: ka prohvetite elus on ajad, kus nad panevad täielikult mööda. Selle asemel, et väga madalal viisil hakata tõestama, et meie „sisemine tunnistus“ väidab nii ja naa ning võideldes selle eest, et meie „sõnum Isandalt“ on vääramatu, me peaksime andma hoopis Jumalale võimaluse kinnitada meie sõnu täiesti üleloomulikult, ja tihtilugu kasutab Jumal selleks täiesti teistsugust teenistujat ja väga erineval ajaperioodil.

Lase Jumalal Kinnitada Sõnumit

Kas Sa oled prohvet? Selle asemel, et öelda: „Nii ütleb Isand“, on tõenäoliselt targem ja ausam öelda, et „mul on Sinu/Teie jaoks selline tunnistus. Las Jumal ise kinnitab seda.“ Kui Sind on teeninud prohvet ning Sul on öelduga seoses tekkinud küsimusi, siis anna Pühale Vaimule aega, et Ta kinnitaks Oma Sõna, läbi ühe või kahe  inimese kaudu (kui Sul just ei ole juba oma vaimus kindlat tunnistust).

Aga mis siis, kui Sul on ühte rahvast puudutav teenistus ja Sa usud, et Sa oled saanud väga tõsise hoiatava sõnumi? On teatud seltskond, kes alati ootab sellist liiki sõnumeid, aga mina soovitan Sul sellise hoiatava sõnumiga minna kõigepealt oma „prohvetliku pere“ juurde ja koguduse juhtide juurde, kes asuvad selles piirkonnas, mida see hoiatav sõnum puudutab. Lase inimestel, kes on väljaspool Sinu meeskonda, selle piirkonna kohalikul teenimistöö meeskonnal täiesti iseseisvalt seda kinnitada. Anna Jumalale aega, et Ta saab organiseerida täiesti üleloomuliku Oma Tahte Kinnituse. Kombinatsioon sõnadest, mis on täiesti üleloomulikult kinnitatud erinevate prohvetlike juhtide poolt, on väga võimas usu vallandaja.

Piirangud, mis meie paneme oma Sõnadele, Teevad Ruumi Jumalale, et Ta Saaks Tegutseda

Need piirangud, mida ma soovitan, ei ole selleks, et takistada prohvetlikku, vaid et panna prohvetid taustajõududesse lava peal, kus kõige tähtsam tõmbenumber on Jumala Sõna. Ühel prohvetil võib olla täiesti ehtne hoiatus, aga ta paneb täielikult mööda selle hoiatuse jumalikust ajastusest; teine prohvetlik inimene aga võib tunnetada, et teatud ajaperioodil hakkab midagi juhtuma, aga samal ajal tal puudub arusaamine toimuva sisust.

Pea meeles, et kui Paulus julgustab, et "laske prohvetitel rääkida“, ütles ta samuti seda, et "ja teised katsugu läbi ja hinnaku seda, mida räägiti" (1 Kor. 14:29 KVJ). Ära mitte kunagi karda seda, et Sinu „tunnistust“ hakatakse läbi katsuma ja hindama (selle üle kohut mõistma) ning kui Sul endal tekib küsimusi mingi prohvetliku „tunnetuse“ osas, siis ära häbene seda ausalt ja alandlikult välja öelda, et Sul puudub kinnitav tunnistus teatud prohvetliku sõnumi osas.

Ja ma lisan kõigele veel selle olulise faktori, et prohvetlik sõnum/tunnistus/tunnetus peaks olema mõõdetud Pühakirja tõega täpselt samal määral, nagu on oluline seda mõõta/hinnata ka lähtuvalt Püha Vaimu häälest ja lunastavatest motiividest lähtuvalt. Prohvetlik teenistus ei ole selleks, et hukka mõista, vaid et julgustada ning kogudust üles ehitada. (1 Kor. 14:3).

Kui Sa oled oma elus kogenud, et Sinuga on manipuleeritud valede prohvetlike sõnumitega, kas see puudutab siis Isanda tagasitulemist või vältimatuid õnnetusi ja katastroofe või on antud Sulle selline isiklik sõnum, mis on Sind kahjustanud, siis ma palvetan just praegu Sinu pärast, et Sa ei kaotaks oma usku ega muutuks küüniliseks. Ma julgustan Sind järgima Pauluse juhtnööre: "Ära põlga prohvetlikku õhutust ja kõnelemist. Katsu kõik hoolikalt läbi; hoia kinni sellest, mis on hea“ (1 Tes. 5:20–21)

Pea meeles seda, et täpselt samad probleemid, mis meil täna on prohvetliku teenimistöö administreerimisel, olid ka esimese sajandi kristlaste hulgas. Meie ajastu pole selle poolest mitte midagi unikaalset. Jah, aeg ajalt on selles valdkonnas täielik segadus, aga samuti on prohvetliku teenimistööga seotud tohutud õnnistused, kui Jumal kinnitab Oma Sõna. Sellepärast, sel ajal, kui me liigume edasi sügavamale lõpuajastusse, otsigem Jumalat, et uus prohvetlik võidmine võiks langeda meie peale.
 
Tõlkinud Jana Naudi 17.10.2016
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar