pühapäev, 8. jaanuar 2017

Nathan Shaw „Joosepi Võidmine: Prohvetlik Ja Tõlgitsev“




Sellel aastal on rahvad ja riigid sisenenud täielike pöörete ja muutuste ajastusse. Me ei peaks kartma. Jumalal on selleks ajaks ette valmistatud paljud „Joosepid“.  Joosep oli Jumala salajane relv. Jumal kasutas Joosepit, et päästa ekstreemse nälja ajal iidne maailm.  Mõned Joosepid on juba asetatud positsioonidele, et käsitleda õigesti eelolevaid kriise. Teised Joosepid tulevad esile alles keset kriise. Joosep oli nii prohvetlik kui tõlgitsev inimene. See kõik tegi Joosepist väga unikaalse isiksuse. Tavaliselt on prohvetid prohvetid ning tõlgitsejad on tõlgitsejad. Joosepi elus aga põimusid need kaks võidmist.

Prohvetlik Täpsus ja Strateegiline Tarkus

Joosep demonstreeris prohvetlikku täpsust, kui ta tõlgitses vaarao kahte unenägu. Esimeses unenäos nägi vaarao seitset rasvast lehma ja siis seitset nälginud lehma. Nälginud lehmad kugistasid alla rasvased lehmad, aga jäid ikkagi näljaseks. Teises unenäos nägi vaarao seitset  jämedat täisteraga viljapead ja seitse peenikest viljapead. Seitse peenikest viljapead neelasid alla seitse jämedat viljapead, aga jäid ikkagi peenikesteks. (vaata 1 Moosese 41: 1-7, 17-24)

Joosep tõlgitses väga täpselt need unenäod: et tuleb seitse väga üliküllusliku saagiga lõikust, millele järgneb seitse aastat väga tõsist ikaldust. Ja siis läks Joosep prohvetlikust täpsusest edasi ning andis vaaraole strateegilist tarkust. Ta soovitas vaaraol määrata inimene, kes hakkaks üle vaatama vilja kogumise protsessi nende seitsme ülikülluse aastal. Ja vaarao määras Joosepi seda ülesannet täitma. (vaata 1 Moosese 41:25-46).

Prohvetlik täpsus on prohvetite haldusala. Strateegiline tarkus ning selle rakendamine on tõlgitsejate haldusala. Tõlgitsejad on edukad, sest nad teavad, mida teha ning kuidas seda teha. Eeloleval ajaperioodil ei tule esile ainult suur koostöö prohvetite ja tõlgitsejate vahel, vaid prohvetid hakkavad rakendama strateegilist tarkust ja tõlgitsejad hakkavad liikuma prohvetlikus täpsuses.

Võidmine, Et Hallata Ressursse

Joosepi elus, kui ta oli Egiptuses, oli kolm etappi:

Esmalt oli ta ori Potifari majas. Ta osutus nii ustavaks, et Potifar pani Joosepi haldama kogu oma majapidamise (vaata 1 Moosese 39:1-6).

Teiseks, peale seda, kui Joosepit oli ebaõiglaselt süüdistatud ja vanglasse visatud, sai Joosepist vangla ressursside haldaja, hoolimata sellest, et ta ise oli vang (vaata 1 Moosese 39:20-23)!

Kolmandaks, Joosepit ülendati nii, et temast sai Egiptuse peaminister. Ja peaministrina ta haldas kogu Egiptuse ressursse enne ja ekstreemse kriisi ajal. Joosep õppis seda, kuidas koguda, ladustada ning kuidas vilja laiali jagada. See ei kõla ehk väga vaimustavalt, aga Jumal võidis Joosepit ressursse haldama. Joosep veetis 13.aastat, et hallata Potifari varandust ja vangla ressursse ning siis 14.aastat, et hallata laohooneid üle kogu Egiptuse. See tähendab kokku 27.aastat ränka tööd!

 

Tihtilugu nähakse prohveteid stereotüüpina kui kedagi, kes on isoleeritud. Nad kaovad oma „koobastesse“ pikkadeks ajaperioodideks ning siis tulevad dramaatiliselt esile Sõnumiga Jumalalt. See vaatenurk hakkab muutuma, kui prohvetid hakkavad tööle. Joosep tuli isolatsioonist välja ning hakkas tegutsema.

Piiblis on välja toodud selline põhimõte: üks paneb põgenema tuhat ja kaks suudavad põgenema panna kümme tuhat (vaata 3 Moosese 26: 8 ja 5 Moosese 32: 30 Teiste sõnadega: ühtsus paljundab/korrutab/rohkendab autoriteeti. Eelseisev ühtsus prohvetite ja tõlgitsejate vahel toob esile dramaatilise autoriteedi suurenemise. Tegelikult saab paljudest prohvetitest tõlgitsejad ning paljud tõlgitsejad muutuvad prohvetlikeks.  

Loovad Leiutised, Süsteemid, Strateegiad ja Tehnoloogiad

Prohvetid annavad juhtnööre ja juhiseid. Tõlgitsejad asuvad tööle. Joosep oli prohvet, aga tal olid Jumalalt ka tõlgitseja ülesanded. Me siseneme uude ajaperioodi. Ja Joosep on selle uue ajaperioodi mudeliks.

Eelmistel ajaperioodidel tulid inimesed prohvetite juurde ja prohvetid läksid inimeste juurde. Sellel uuel ajaperioodil aga hakkavad prohvetid tegutsema. Eelmisel ajaperioodil tulid tõlgitsejad prohveti juurde või prohvet tuli tõlgitseja juurde. Uuel ajaperioodil saavad tõlgitsejad otse Taevast ilmutusi ja jooniseid/plaane. See tähendab ka loovad leiutisi, süsteeme, strateegiaid ja tehnoloogiaid, mis hakkavad õnnistama terveid rahvaid.

Joosepi juhtimise all tegi Egiptus tohutu edusammu oma tsivilisatsiooni arengus. See sai võimalikuks, kuna suured laohooned ehitati piirkondade keskustesse. Selliste suurte koguste vilja hoidmine väga pika perioodi vältel nõudis uusi tehnoloogiaid. Ja nende suurte laohoonete ehitamine oli eelkäijaks omakorda tugevate linnade arengule.  (vaata 1 Moosese 47:21).

Liidud prohvetite ja tõlgitsejate vahel toovad esile tohutu jõukuse isegi kriisiperioodide ajal. Selle tulemuseks on ka see, et tulevad esile uued tehnoloogiad, mis õnnistavad rahvaid väga võimsal ja tähendusrikkal viisil. Joosep oli rahvuslikul tasemel täiesti tundmatu isik. Aga strateegilisel ajahetkel sai tema hääl kuuldavaks. Ja talle anti väga suur autoriteet. Joosep ei olnud piiratud siltidega/nimetustega. Joosep oli nii prohvetlik kui tõlgitsev. On palju Joosepeid, kes täna on täiesti tundmatud. Jumal toob need Joosepitd esile, et nad täidaksid ülesandeid, mis Jumalal on nende jaoks.  
 
Tõlkinud Jana Naudi 08.01.2017

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar